Kennisbank

Kabinet komt met definitief verbod op asbestdaken

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag 16 oktober met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Lees verder

Lees ons krantenartikel in de Gelderlander

Asbestschakel is nu ook actief in de provincie Gelderland. Hier heeft de Gelderlander een mooi stuk over geschreven.

Lees verder

Hoe werkt sanering van asbestdaken in de praktijk?

Asbestdaken saneren? Hoe gaat dat precies? En is dat niet gevaarlijk? Het zijn veelvoorkomende vragen waar wij het antwoord op weten! In dit artikel beschrijven we hoe de sanering van asbesthoudende daken in de praktijk werkt en wat erbij komt kijken.

Lees verder

Welke regelingen kunnen u wellicht helpen?

Er zijn per provincie en soms zelf per gemeente verschillende ondersteunende regelingen die vaak specifiek gelden voor het buitengebied om dit de komende jaren netjes te houden. Volgens onderzoekers is dat ook nodig want het buitengebied zou snel verpauperen de komende jaren. Door schaalvergroting en bedrijfsbeëindiging zullen er veel vrijkomende agrarische bebouwing (VAB) ontstaan, vaak met asbestdaken.

Lees verder

Wat kost asbest verwijderen?

Een opvallend onderdeel van Asbestschakel is de online rekentool. Hiermee krijgt u snel inzicht in de kosten voor het verwijderen en vervangen van hun asbestdak. U ziet dus ook direct wat een nieuw dak kost.

Lees verder

Asbestdaken in de bebouwde kom

Binnen de bebouwde zijn nog veel asbestdaken op te vinden, soms klein maar ook soms groot van oppervlakte. Ze vormen een groot risico omdat deze vaak midden in de kernen staan en bij brand direct zorgen voor grote problemen en gezondheidsrisico’s.

Lees verder

Hoe herkent u asbestvrije golfplaten?

Er zijn veel vragen hoe een sanering van asbesthoudende daken in de praktijk werkt en wat erbij komt kijken, daarom heeft coöperatie Asbestschakel een korte eenvoudige beschrijving gemaakt hoe het saneren van een golfplaten dak gaat:

Lees verder

Hoe herkent u asbest?

Asbest staat bekend als onverwoestbaar en is de verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Deze vezels zijn met het blote oog niet te zien en dus niet herkenbaar, maar materiaal waarin asbestvezels zijn verwerkt, is dat vaak wel.

Lees verder

Hoe gaat zelf asbest verwijderen in zijn werk?

U heeft tot 2024 de tijd om uw asbest te verwijderen, dan gaat het asbestdakenverbod in. Allereerst: niet alle asbest hoeft te worden verwijderd. Een asbest dakbeschot onder de pannen valt niet onder het asbestdakenverbod en hoeft dus niet te worden verwijderd. Daarnaast kunt u asbestmateriaal dat zich bevindt op plaatsen waar je zelden of nooit komt en daar goed vastzit, ook laten zitten. Dan kunnen er geen asbestvezels vrijkomen en kan het asbestmateriaal beter blijven zitten.

Lees verder

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest staat bekend als onverwoestbaar, alleen bij het horen ervan schrikken mensen vaak al. ‘Asbest, dat is toch gevaarlijk! Blijf uit de buurt!’ Je hoeft er niet uit de buurt te blijven, maar dat er elk jaar ongeveer 1000 mensen overlijden aan de gevolgen van asbest geeft wel aan dat asbest gevaarlijk kan zijn.

Lees verder

Ruimer budget voor 2018

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verhoogt het budget van de Subsidieregeling verwijderen Asbestdaken voor 2018. Het beschikbare bedrag voor 2018 gaat van € 11,3 miljoen naar € 17,5 miljoen.

Lees verder

Wij
werken
samen
met